Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
18.4.2011, Milan Šurkala, aktualita
IDC Japan zveřejnila hodnoty celosvětových podílů výrobců digitálních fotoaparátů. Pojďme se podívat, kteří výrobci své podíly zvětšili a u kterých se zastoupení snížilo. Celkové prodeje fotoaparátů se zvýšily o 10 % proti roku 2009.
Ganec (869) | 23.7.201119:28
Vo fotakoch s vymennymi objektivami to v Japonsku za prvy polrok vyzera takto ­(nebudem prekladat­):
http:­/­/www.43rumors.com­/a­-japanese­-market­-share­-analysis­-new­-firmware­-updated­-for­-two­-olympus­-lenses­/

Mirrorless Market Share ­(January to May 2011­):
Olympus ­(37.95%­), Sony ­(32.02%­), Panasonic ­(30.03%­).
The year 2010 ended with following shares:
Panasonic ­(38.7%­), Sony ­(32.2%­), Olympus ­(29.1%­).

Market share for all interchangeable cameras ­(Mirrorless and DSLR­):
Canon ­(29.3%­), Nikon ­(27.4%­), Sony ­(15.0%­), Olympus ­(12.7%­), Panasonic ­(9.7%­)
Odpovědět0  1
bobsenklar (39) | 30.4.201122:07
Zaujímali by ma podiely značiek a typy fotoaparátov najviac zastúpených, používaných čitateľmi www.digimanie.cz.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 20.4.201122:09
zaujimave je, ze v japonsku je casio druha najpredavanejsia znacka kompaktov .. a celkovo ma len 4%
Odpovědět0  1
J. Vich | 20.4.201123:43
Je to cele nejake chore, vybavuji si, ze Nikon loni tusim v zari zverejnoval zpravu, ze v prvni polovine roku prodal nejvic DSLR ze vsech japonskych vyrobcu. Tak ze by se nechal tak preskocit ve druhe pulce roku? To sotva. Spis nebyla pravda ani, jakoz neni presny ani tento zebricek.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 21.4.20110:19
Ono vzdy zalezi na tom, jak se to posklada. Tohle je celosvetovy zebricek. Treba to mohly byt prodeje v USA nebo neco takoveho. V Japonsku taky mirrorless fotoaparaty tvori zhruba polovinu prodeju vsech fotoaparatu s vymennymi objektivy, zatimco v Evrope je to jen neco pres 10% a zbyvajicich temer 90% jsou zrcadlovky.
Odpovědět0  0
J. Vich | 18.4.20119:43
Z ceho to proboha ti Japonci pocitali? Zrejme jen z poctu kusu. Zajimavejsi by byly spise dva nebo tri zebricky, tohle bude nejspis mix nejlevnejsich kompaktu i 50x drazsich DSLR.

Jinak by nebylo mozne, aby zoufalci typu Olympusu nebo Kodaku byly pred Pentaxem a patrne i rozdil mezi Nikonem a Canonem by se snizil.

Tento zebricek vypovida jen o marketingove sile danych subjektu, a to je tam videt velmi precizne ­- kvalitativne prumerny Canon vede, nasledovan ne­-foto firmou Sony, ctvrty v poradi Samsung si SLR format pronajima ze starsich modelu Pentaxu, nasledovan dalsi ne­-foto firmou Panasonicem, Kodakem, a zcela tragickym fotoproducentem Olympusem.

Serazeni podle typu­/ceny prodanych fotoaparatu by bylo mnohem hodnotnejsi. Tam by zebricky vypadaly uplne jinak, takhle je to jen bezcenny mix, kteryr ale hezky ukazuje, ze nejlepe prodava jmeno a promo, nikoliv vyrobky mluvici samy za sebe svou kvalitou.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 18.4.201110:20
Tak je napsano, ze z digitalnich fotoaparatu. Takze pravdepodobne kompakty, zrcadlovky a mirrorless fotoaparaty ­(fotomobily pravdepodobne ne, protoze to by byla na prvnim miste Nokia­). Prvni misto Canonu me neprekvapilo, znacka ma velmi dobre renome a jak v kompaktech, tak zrcadlovkach slusne produkty ­(mozna ne vynikajici, ale vetsinou dobre­). Tak vynikajici vysledek Sony i Samsungu me trochu prekvapil, stejne jako mizerne zastoupeni Panasonicu, tam bych cekal vice, stejne jako u Pentaxu. BTW. poradi v zrcadlovkach je ve clanku zmineno take.
Odpovědět0  0
bob222 | 18.4.201110:54
Pravdepodobne štastný majitel nikonu alebo pentaxu, nie? :­-­)­)­)­)
Skúste posudzovať svetové trhy a nie situáciu v jednej krajine. Koľko ste videli fotografov s akýmkoľvek pentaxom okrem pentax fotozrazov?
A to, že dohromady sa predá viac soňákov ako nikonov je skrátka realita, lebo je to všetko dokopy. Podľa kých kategórií by ste to chceli deliť?
Koniec koncov keby sa rátali čipy, tak napr. Nikon a Olympus v tabuľke prakticky nebude... ;­-­)­)­))
Odpovědět0  0
J. Vich | 18.4.201112:04
bob: Hehe, obojiho :­) Delil bych to podle kategorii levne kompakty, pokrocilejsi kompakty, DSLR do polo­-profi vcetne a DSLR profi tridy. Na srazy nejezdim, presto jsem lidi s Pentaxy videl opravdu hodne a velmi casto jsou vyprodane jak v USA, tak tady, ale to je do jiste miry dano omezenosti jejich produkce, oproti CanNikonu. Spis to vypovida o velke poptavce, nez o poctu jako takovem ­- foticich lidi je na svete nekolik miliard ... Jinak Sony, ac v jinych oborech nema me sympatie, se zrovna ve fotosvete dari pomerne pravem, Minoltu prevzali celkem na urovni, dobre veci podrzeli a pridali spoustu vlastniho. Ale treba takovy Samsung by v zebricku DSLR ­(vc. tech translucentnich Sony­) nebyl patrne vys nez posledni.

M. Surkala: Souhlasim, nikde bych netvrdil, ze je Canon spatny, ale ani dobry. Slusny mi pripada jako odpovidajici slovo. Duvod proc zadny nemam je, ze za stejne ci vetsi penize nabizi podstatne mene nez Nikon nebo Pentax. V podstate krome neobycejne kvalitniho mereni expozice je horsi ve vsem, od zpracovani az po vystupy ­- dlouhodobe. Zcela jednoduse a bez nejake zaste tedy nevidim duvod, proc si cokoliv od nich porizovat :­). Ale maji opravdu skvely marketing, mezi lidmi vsech kategorii se etablovali jako nej­- znacka a tezi z toho, to je pro ne obrovsky uspech. Kdyby jejich produkty byly spatne ci podprumerne, nikdy by se jim to samozrejme nebylo podarilo.
Odpovědět0  0
bob222 | 18.4.201112:40
Zabudli ste napr. bezzrcatka ­(EVIL­), kde by Canon, Pentax a Nikon ani neboli.
A.D. Canon, ono pár rokov dozadu suverénne najlepší boli ­(profi lajna, full frame dlhodobo ako jediní­), o tom je naozaj nemožné diskutovať, teraz si prispali. To čaká každého na vrchole, že raz nutne musí padnúť. Otázkou je len, či sa znova zdvihne alebo nie...
Pentax je dlhodobo značka len pre amatérov, a ani sa tým netají. A pretože nerobí nič vyššie ako je K­-5, tak nemá dôvod ho akokoľvek orezávať. Preto je funkčne veľmi nabušený. Nemyslím tým amatérskym segment stredoformátu, kde sa snaží preraziť. Uvidíme, lebo to spojenie s HOYOU sa mi zatiaľ moc nezdá. Akoby Hoya chcela len ťažiť, ale zatiaľ jej to moc nejde...
Odpovědět0  0
J. Vich | 18.4.201113:45
Nezabudli, zminuji to tam :­). Ohledne Pentaxu, ja na toto deleni se na kategorie moc nehraju. Oznacovat K­-r nebo K­-x za entry­-level je nesmysl, nebot nejen funkcne, ale i kvalitou vystupu nabizi stejne nebo vic nez prumerne amaterske pristroje obou ostatnich znacek. A Pentax do 20 000 je vzdy v celkovem souhrnu kvaltinejsi nez Canon do 20 000, stejne jako je K­-5 znatelne kvalitnejsi fotoaparat nez D7000 ­/ D60 napriklad ­(do 40 000­). A to, ze K­-5 celkem hrave prekonava D7000 uznavaji i Nikoniste :­) Tak ci tak nejak kastovat to nema smysl. V profi tride by nebyl, to mate pravdu, stejne jako mate pravdu, ze na to ani neaspiruje. Ale spousta lidi, zivici se focenim, nema profi tridu.
Starsi Canony mi neprisly nejak zasadne odlisne od tech dnesnich, zaostavaly v tomtez, jen ne tak vyrazne. Nechci tu ale rozjizdet nejaky flame, chtel jsem jen rici, ze takovyto souhrnny zebricek nema zadnou kvalitativni vypovidaci hodnotu, k nekterym znackam muze byt ponekud nespravedlivy, zatimco jinym ­"pomuze­". A pokud se chce nekdo drzet nejak znacky a nevyzkousi­/neporovna jine, je to jeho vec, ve vysledku se jen pripravi o cast kvality ­(at uz obrazove nebo jine­), coz je primerna dan za lenost prakticky porovnavat a zkouset :­).
Odpovědět0  0
Hirogen (779) | 18.4.201120:32
1 ­- do bezzrcátek Canon zatím nepůjde ­(dle jejich slov, dokud ne Nikon, ani my ne­) Z tržních podílů si to mohou dovolit.
2 ­- problém Pentaxu ­(jakkoli je skvělý­) je v tom, že aby prorazili, udělají supermodel, který se nějaký čas prodává. Pak dlouho nic, protože se vývojem vycucnou. Čistě z obchodního hlediska firma, která chce existovat delší dobu, sype novinky po troškách. Více vydělá a pak může více investovat.
3 ­- Byl jsem v Benátkách, na 20 Canonů 2 Nikony a jeden Pentax. Až jsem tomu sám nemohl uvěřit. Byl jsem ve Vídni v Zoo a to samé. Až jsem si sám říkal, jestli ten Canon nemám přestat prodávat a podpořit někoho slabšího... :­-­)
4 ­- Otázka není o tom, jestli Canon je­/není dobrý. Canon je technologická firma a je spousta věcí, kteří by jiní prodali daleko lépe. Nemají tak agresívní marketingovou podporu, jako například Nikon. Přesto je předd ním. Málokdo také tuší, že 10 procent z obratu ­(pozor ne ze zisku!!!­) zpět investují do vývoje.

Celé je to také o tom, jaký produkt nabídne v jakou dobu. Canon se v kompaktech nepouští do první řady bojiště. Tam vždy chvilku vyčkává. V zrcadlovkách dokáže naopak uvést správný produkt ve správnou chvíli. Např. EOS 300D. Ve skutečnosti nebyl nic moc, ale přišel ve správnou chvíli. O tom to je. Stejně tak EOS 5D. A stejně tak EOS 5D MkII ­- první použitelné video ­(pro filmaře­). D90 byla s videem sice o 14 dní dříve, ale nedalo ­(video­) se moc dobře použít.
Rozebral jsem obchodní hledisko.
Odpovědět0  0
J. Vich | 18.4.201123:17
Souhlasim, nedokazu presne rici pocty, ale je to minimalne tak, ze na nejaky pocet Canonu pripada stejny pocet Nikonu­/Pentaxu s prevahou Nikonu ­- minim tim ­"videno v realu­".

Ad ta otazka ­- skutecne to nestoji tak, jestli je nebo neni Canon dobry. Vtip je prave v tom marketingu. Kdo si koupi Canon, nema duvod ho vracet, protoze nedela zle fotky. A kdyz uz si koupi par skel a pote zjisti, ze K­-r za bratru 13K podava pri vyssich ISO detailnejsi snimky s mensim sumem a vice zachovanym dynamickym rozshaem nez 1.5x draha 60D, pujde do Pentaxu? Nepujde, protoze to nepotrebuje, vysoke ISO u 60D neni spatne, je pouze horsi nez u nekterych jinych, ale porad dobre. Souhlasim, ze nemaji agresivni rekl bych spise konkretne reklamni politiku jako Nikon, maji ale jine marketingove zpusoby, a ty jim funguji. Ty jim zajistuji prodeje vyrobku, ktere casto nejsou lepsi, ani levnejsi, ale porad dobre, a to jim na pozici na trhu staci. Samozrejme se bavime pouze o DSLR, trh komaktu­/uz je uz davno pokriveny a kvalita pruduktu tam nehraje roli ­- vsechny jsou vice ci mene spatne a neni z ceho vybirat.

Pentax je se vsemi svymi omezenimi ­(nedostatek penez, vyrobnich kapacit a i prostredku na vyvoj­) porad extremne hodnotnou fotoznackou, ktere se navic jakymsi zazrakem stale dari vyvijet vyborne produkty, coz jim doufam vydrzi, byla by skoda, kdyby tahle znacka mela existencni problemy. V poslednich letech ocividne nema problemy s prodejem, spise nestiha vyrabet, takze verim, ze kdyz se jim takto prodava vse, co vyrobi, vyse uvedene problemy nehrozi. Do trojice silnych s CaNikonem navzdory % ve vyse uvedene tabulce rozhodne patri.

Vse se samozrejme tyka ne­-profi apartu, v profi tride ma Canon dle meho pozici, jakou si svymi vyrobky zaslouzi.
Odpovědět0  0
osi (2) | 19.4.201112:41
Chápu to dobře pane Šurkalo, že za nejlepší značky ve fotoprůmyslu považujete Nikon a Pentax? Úplně pak nerozumím tomu, že např. v článku mezi doporučenými fotoaparáty např. za březen figuruje tak málo fotoaparátů právě těchto značek? U kompaktů jsou to nejčastěji právě Canony, Soňáky a Panasoniky apod, Nikon téměř není vidět. To je tedy součást té marketingové strategie Canonu, kterou tak chválíte? Takže Nikon, který si je svou kvalitou jistý, neposílá své fotoaparáty na recenze, kdežto Sony a Canon je posílá. Proto má na Digimánii také větší propagaci. Mohl byste to stručně okomentovat?
Odpovědět0  0
Hirogen (779) | 19.4.201113:09
Nikon v kompaktech není až tak dobrý. V zrcadlovkách naopak ano.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 19.4.201113:44
Co se tyce Canonu, k jejich marketingove strategii bych se radeji nevyjadroval, oni proste hodne tezi ze sveho dobreho jmena. Osobne me spise mrzi, ze vsichni bez rozmyslu chteji zasadne Canon jenom protoze je to Canon a vsichni ostatni ho maji taky. V kompaktech ma vetsinou docela dobre pristroje, nektere vynikajici. V zrcadlovkach, tam ma vyhodu vseobecne rozsirenosti ­(diky ktere drtiva vetsina kupujicich zacina a skonci pri vyberu u Canonu a dal se nerozhledne­), dle meho nazoru v tech levnejsich az tak moc nevynika. Zejmena objektivy jsou docela podprumerne.

Nikon povazuji v kategorii kompaktu za silny podprumer se svetlou vyjimkou v podobe modelu P7000. Naopak v zrcadlovkach bych jej radil ke spicce, k cemuz mu pomahaji nadprumerne objektivy. Ale znovu upozornuji, ze nerad hodnotim znacku jako celek, protoze kazda znacka ma dobre i spatne modely. S Pentaxem prilis mnoho zkusenosti nemam, ale v kompaktech me doposud vubec nepresvedcil, v zrcadlovkach vypada byt mnohem lepsim hracem. A ponevadz Nikon i Pentax maji kompakty vetsinou pomerne spatne, neni ani divu, ze v prehledu za brezen v podstate nejsou ­(prehled se totiz venuje kompaktum­). Kdyby tam byly i zrcadlovky, zas by tam bylo mene Canonu. Zrcadlovky budou do prehledu doplneny, az otestuji nove pristroje jako 1100D, 600D, D3100, D5100, K­-r. Jejich recenze jsou v planu.

BTW. Za posledni rok tu mel Canon i Nikon 6 recenzi, takze Nikon je videt stejne jako Canon :­-­) Panasonic 5, Sony 9 ­(tam jsem se ted hodne venoval novym 16MPx modelum­).
Odpovědět0  0
osi (2) | 19.4.201113:48
OK, děkuji.
Odpovědět0  0
martinmartinmartin | 20.4.201114:16
"vsichni bez rozmyslu chteji zasadne Canon jenom protoze je to Canon a vsichni ostatni ho maji taky.­"
Mně to přijde naopak jako relevantní důvod pro koupi ­- je na něj spousta příslušenství, ať nového nebo bazarového, možnost půjčit si výbavu od kamaráda, hodně uživatelů znamená i hodně zkušeností a eventuální pomoci s řešením problémů... proč se lišit za každou cenu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 20.4.201114:35
Zalezi hodne na uhlu pohledu. Ted nechci, aby to vyznelo nejak proti Canonu, protoze proti nemu nic nemam, ale predstav si modelovou situaci ­(znovu upozornuji, nehovorim zde o Canonu a ostatnich, proste obecne o jakychkoli vyrobcich cehokoli­). Mame zde znacku cislo 1, ktera tezi ze sveho jmena a produkty ma dnes rekneme dobre. Vsichni vlastni jeji produkty diky obecnemu povedomi, rozsirenosti a tak. Dale tu mame znacky horsi i lepsi, ktere maji ­"vymakanejsi­" produkty, ale nikdo si je temer nekupuje, protoze znacka cislo 1 je prece rozsirenejsi. Co se stane? Vetsina lidi tak skonci s horsimi produkty, nez by mohli za dane penize mit, lepsi znacky diky nezajmu zakazniku zkrachuji, zbyde nam tu monopol jednoho vyrobce a zpomali se vyvoj, protoze nebude koho predhanet. Ja si myslim, ze rozmanitost je dulezita a fandim vsem.
Odpovědět0  0
martinmartinmartin | 20.4.201118:16
Jenže nemluvíme obecně, ale konkrétně o zrcadlovkách a to ­"horší­" je v tomto případě dost relativní. Řekl bych, že v jednotlivých třídách jsou rozdíly v jednotlivých modelech dostatečně malé na to, aby se dalo říct, že daleko větší úlohu má fotograf než fotoaparát. A pokud je kvalita techniky vyrovnaná, pak právě rozšířenost, dostupnost příslušenství atd. může mít pro rozhodování velký význam.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 20.4.201119:36
Ale ano, v tomhle ja s Vami v podstate souhlasim a uznavam, ze dostupnost prislusenstvi ma vliv. Nicmene asi jste me uplne nepochopil. Myslel jsem takovou tu slepou zaslepenost. ­"Vsichni maji Canon, ja ho musim mit taky­", nehlede na to, ze pro dane potreba by byl treba vhodny fotoaparat jine znacky. Prikladem je muj znamy, ktery ma s obycejnym kompaktem Canon dobre zkusenosti. Ani se nedivim, jde o velmi povedeny model. Ted vybira novy fotak a jedinym kriteriem je to, ze to musi byt Canon. Vubec nevi, co chce, nevi, na co to bude pouzivat ­(vybira mezi ultrazoomem a zrcadlovkou stredni tridy­), ale musi to byt Canon. O to mi jde predevsim.

Ta veta ­"vsichni bez rozmyslu chteji zasadne Canon jenom protoze je to Canon a vsichni ostatni ho maji taky.?­" vubec nemluvila ani v naznaku o dostupnem prislusenstvi, ale o zaslepenosti. Nevim, jestli je to zalezitost celeho sveta nebo jen ceskeho naroda, ale v tomhle jsme dokonale priserni. Clovek koupi produkt nejake znacky a je s nim spokojen. Pri pristim vyberu se na jinou znacku ani nediva ­(nepravem­). Plati to i opacne. Ma spatnou zkusenost s nejakou znackou a od te doby o ni nechce ani slyset, vsude rozhlasuje, jaky je to krap a pritom jen mohl mit stesti na jeden spatny kus z tisice ­(coz se muze stat u kazde znacky­) nebo na model, ktery se dane znacce nepovedl. Priste ji nekoupi, i kdyz by pro nej byla zdaleka nejlepsi. Tohle mi hodne vadi. Proto vzdycky rikam, hodnotit se ma konkretni produkt a ne znacka. Nerad odpovidam na to, ktere fotoaparaty jsou nejlepsi, protoze na to nelze odpovedet.
Odpovědět0  0
martinmartinmartin | 20.4.201122:51
Máte pravdu, že jsem tu inkriminovanou větu pochopil jinak, než byla myšlena. Na druhou stranu je logické, že laik, pokud je spokojený s jedním výrobkem značky, při koupi dalšího se automaticky dívá jako první k ověřenému výrobci. Tak to asi chodí všude, nejen u nás.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 21.4.20110:22
Ano, je ale rozdil, pokud se automaticky podiva zejmena na produkt dane znacky ­(v nekterych typech produktu to delam take­) nebo jinou znacku neni schopen akceptovat, ackoli fakta mluvi v jeji neprospech.
Odpovědět0  0
martinmartinmartin | 22.4.201114:37
Berte to tak, že ne každý je schopen zhodnotit přínos nějakého konkrétního parametru, nechce se mu studovat a porovnávat technická data a podobně. Pak prostě koupí to, co má vyzkoušené, je jeho srdci blízké...
Odpovědět0  0
J. Vich | 19.4.201121:58
Ja myslim, ze pan Surkala ma nejkladnejsi vztah k Nikonu a Panasonicu :­) a trochu snad i Sony. Vse samozrejme v ruznych kategoriich. Coz je ale zcela nepodstatne, protoze v jeho recenzich se to nijak neprojevuje, jakoz by se to patrne neprojevovalo ani tech ­"doporucenych fotoaparatech­". A tak to ma byt. Mne celkem prekvapilo jeho vyjadreni na adresu Canonu nize, jakkoliv s tim rozhodne souhlasim. Zajimava je i ta druha cast, alespon pro mne je casto ­"chovani­" ­(a to jak spotrebitelske, tak treba diskuzni­) canonistu prinejmensim iritujici a nekdy me stoji hodne ovladani, abych do urcitych debat ­(zivych ci internetovych­) nezsahl a nevnesl tam trochu realnych faktu. Ono to obcas probleskne i tady, takovy ten canonisticky pristup nechci rici ani k foceni, ale k fotoaparatum.
Odpovědět0  0
martinmartinmartin | 20.4.201114:23
Ono je to ale oboustranné. Já mám z dlouhodobé účasti ve všemožných diskusích pocit, že canonisté berou svůj foťák jako nástroj a ostatní značky jsou jim víceméně ukradené. Nikonisti považují svoji značku za něco jako srdcovou záležitost ­(respektujísice ostatní, ale běda, jak se někdo do Nikonu naveze­). A jsou to majitelé Olympus­/Pentaxu, kterých je jen pár a nezbývá jim než držet pospolu proti těm zlým C­/N a hlavně mají neustálou potřebu off­-topic přesvědčovat ostatní, že kdyby si koupili O­/P, byli by mnohem spokojenější, protože by ho pak mohli sprchovat pod kohoutkem nebo vytahovat stíny o 3 EV. Akorát se v tom nějak ztrácí samotné fotografování...


Olympus či Pentax mají taky dostatek agresivních příznivců ;)
Odpovědět0  0
J. Vich | 20.4.201121:11
Jo, v tom mate pravdu, on jak se tu Pentax trochu vic rozmohl s uspechem K­-x a padajicimi cenami K­-7, tak obcas take v diskuzich narazim na takove trochu uslapnute a zasadne off­-topic pentaxi vylevy, tusim ze naposled nekde na megapixelu. Pritom je to uplne jedno, pokud si nekdo chce zaplatit vic za objektivne horsi produkt ­(a verte, ze rozdily jsou vetsi nez male ­- v celkovem souctu­), tak at si ­- jeho skoda. Jinak to ale presne vystihl vys p. Surkala, je to presne tak ­- s temi znackami a pristupu Cechu k nim a u canonistu je toto velmi vyrazne ­- jisteze ne u vsech, mezi priznivci vsech znacek se najdou omezenci i objektivni lide. Myslim, ze uz bylo vyse stejne receno vse, takze to ponechavam byt :)
Odpovědět0  0
Hirogen (779) | 20.4.201121:43
- každá liška chválí svůj ocas. Nevěřím, že to je vlastnost jen Čechů, jak píše pan Šurkala výše. To by pak na světě nebyly války kvůli kravinám.
- máš pravdu v tom, že C­/N nejsou tak agresívní, jako hlavně P. Reakce O jsou celkem zanedbatelné. U značky N jsou samozřejmě citliví na to své.
Pokud jsem na školení C, vždy se soustředí na to, co mají v nabídce, vyzdvihnou to, co mají dobře vyřešeno a pod. Nidy nejmenovali konkurenci. A to mluvím nejen o fotu, ale i o tiskárnách a ostatních věcech. Pokud jsem na školení N, tak jen ukazují, v čem se jim podařilo trumfnout C. P školení nedělá, protože jeho zastoupení je malé a neuživili by to. Nakonec od toho tu mají stoupence, kteří ti zase a opět budou tvrdit, že rozdíly jsou ohromné. To už zavání fanatismem. Už jen tento přístup C se mi velmi líbí.
- všimni si taky, že čím obchodně slabší značka, tím agresívnější stoupenci.
- stejně tak každé diskuzní fórum má zaryté stoupence jedné značky. Zde je to právě P.
Po čase si zvykneš, kašleš na to, ale až bude nějaká fotosoutěž, tak z EXIFu zjistíš, čím lidi fotí.
A pamatuj si jedno důležité pravidlo, které se netýká jen digifota, které se netýká jen Čechů a které platí odvěků, co lidstvo existuje:
"Pokud se tobě daří a mně ne, tak není chyba ve mně, že já to nedokážu. Chyba je v tobě a já tě musím zničit, musím ti to vzít. Na tom je založena i drtivá většina válečných konfliktů."
Odpovědět0  0
J. Vich | 20.4.201123:41
Myslim, ze to zbytecne hrotite. Fantaismus bych nevycital zadnemu taboru konkretne. Mezi Canonem­-Nikonem jsem zazil i takove veci, jako radost nad tim, ze se nekomu z druheho tabora porouchal drazsi objektiv apod. Mne prijdou soucasne pentaxianske invaze do diskuzich for spis takove detinsky radostne ­- hodne techto lidi proste objevilo znacku az ted, maji radost, ze za tretinu ceny koupili pristroj, ktery v dobrych rukou opravdu dokaze stejne nebo vic nez vicekrat drazsi Canony­/Nikony, tak at si tu uzivaji. Ono to zase vysumi. A Pentax do japonske velke trojlky patri kdyz uz, tak historicky.

Ale kdyz uz se pozastavujete nad temi rozdily, tak si nekdy dejte praci a srovnejte si, vyzkousejte v praxi a pak se zamyslete, jestli tam nejake hodnotne rozdily prece jen nejsou. Vezmete­-li tri priblizne stejne drahe vyssi amaterske kousky 60D + 18­-135, D7000 + 18­-105 a K­-5 + 18­-135, tak z toho Canon vychazi skutecne nepomerne hure nez oba ostatni v temer vsech ohledech, od materialu­/hw zpracovani az po obrazovy vystup ­(a to Nikkor 18­-105 neni zadny zazrak­). Prespisti rok to treba zase bude jinak ­- v dobe, kdy jsem mel K100D, tak byla oproti primym konkurentum Canonu lepsi jen ve zpracovani a kvalite setaku a snad jeste hledacek, jinak stejna nebo horsi ­(rychlost, AF, expozimetr, ...­). A v dobe, kdy jsem mel D70 ... a tak dale. Nema smysl resit znacku, ma smysl resit, do ceho vlozit sve penize, abych za to dostal nejvic, a to Canon v APS­-C DSLR uz delsi dobu proste neni. Tecka.
Odpovědět0  0
VOJTO-FOTO | 10.7.201118:23
Skoda ze diskusia uz skoncila, nepresli ani nie dva mesiace Pentax je v inej situacii. Mnohi len zabudaju ze odbor fototechniky sa dnes posunul inym smerom a o vsetkom rozhoduju technologie a elektronika. SONY fotaky zacnu C­/N isti akceptovat az ked bude najpredavanejsia znacka. Jeho investicie do snimacov su obrovske, a moze sa stat ze NIKONu a PENTAXu klesne hodnota akcii ak budu bez snimacov. Uz dnes SONY A55 a A580 v kvalite vystupu mozete porovnavat s C­/N o 40% drahsimi strojmi. Asi aj preto druhe miesto patri SONY.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.